Novetats 2018

header ads

Singles, vídeo-clips i EPs destacats de 2018


L'edició de discs de petit format va en augment, no són pocs els artistes que elegeixen aquest format per a donar a conèixer les seves noves creacions. Però sembla que la manera d'utilitzar aquests xicotets formats, fins ara generalment com a avançament d'un proper llarga durada, ha canviat juntament amb la nostra percepció de la música i de com fem us d'ella. 

Ara les nostres vides van lligades a telèfons intel·ligents que tenen unes grans prestacions, gran capacitat de memòria i de mobilitat, cada vegada amb més qualitat d'imatge i so (mai comparable als formats clàssics al menys respecte al so), ja ni ens ho plantegem, de la qual cosa no faig ni bona, ni mala crítica, simplement ara és diferent. 

És aquesta manera que tenim en l'actualitat de percebre la música mitjançant llistes de reproducció des de plataformes digitals i també pel denominat streaming, els mitjans més escollits pels consumidors de música, el que directa o indirectament ha tornat a donar més protagonisme a les cançons com a unitat mínima. Així que cada vegada més, molts artistes declinen el format de llarga durada per a entregar unes quantes cançons, que al mateix temps tot siga dit resulten més assequibles a l'hora de la seva edició i alhora abaratixen la compra a l'aficionat, a ningú dic res nou si afirme que de discs ja no guanya ningú un clau i que som quatre gats qui encara comprem discs. 

Salvant totes les distàncies, semblant als anys 60 quan el format petit regnava i llavors els segells només volien èxits de consum ràpid. Be, ara no és igual però que tot siga perquè el cercle de la vida no pare de rodar amb les seves pujades i baixades. De moment he sentit la necessitat de fer una llista de discs de petit format, singles o eps, un format que a més de per a l'avançament de un nou disc llarg o LP, també pot ser idoni per a entregar unes quantes bones cançons amb entitat pròpia, i tinc uns quants que contenen algunes de les cançons que més m'han fet gaudir aquest 2018.

El xicotet format torna de nou i la cançó torna a ser la protagonista.

Òscar Briz - No caure és que m'agafes de les mans
Aquest Ep i el següent de la llista tal vegada siguen els que millor representen l'argument que defense en les línies d'abans. No és un avançament d'un proper disc, ni tampoc pot considerar-se aquest EP una obra menor dins de la seua discografia, al contrari, estem davant d'un dels millors moments del cantautor. Quatre cançons amb entitat pròpia, tal volta el treball més personal i que mostra de manera més clara i directa les emocions i sentiments que venen a descriure un moment delicat en la seva vida, i tot sense renunciar al seu bon gust per les bones melodies i unes lletres d'un valor líric important. Ressenya: https://bit.ly/2DX0By2
Podeu escoltar-lo en el seu bandcamp: https://bit.ly/2POdM6V

Los Radiadores - Puño en alto
Renoven l'actitud que vénen demostrant des dels seus inicis, i amb pas ferm van entrant a formar part de la lliga dels grans rockers nacionals que han fet de la transgressió art i de les convencions socials el seu blanc perfecte. EP d'esperit combatiu i amb un discurs tan necessari com disfrutable a nivell musical, rock and roll addictiu, so polit i guitarres tallants, lletres amb tornades corejables dispostes per a ser utilitzades quals projectils davant una realitat que de vegades ens supera. Perfecta resposta per a la crida: calen rock'n'rolls d'ara!.
Ressenya: https://bit.ly/2Ex5lee
Podeu escoltar-lo en el seu bandcamp: https://los-radiadores.bandcamp.com/

 Hotel Valmont - El largo viaje
Una incorporació d'última hora gràcies a l'amic Johnny JJ que segueix els passos del grup i ens ha avisat a hora. Ja feia temps que no hi havia notícies dels madrilenys, però aquestes cinc cançons valen la seva incorporació entre el millor d'aquest any, per al cas, en aquesta llista d'EPs. Un disc que des de la portada ja recorda al mític disc dels Eagles, i musicalment també s'apropen a aquestes vessants evocant als grans del rock americà com Tom Petty i John Mellencamp, un disc amb molt bones cançons.
Ressenya de Juanjo Mestre en Espacio Woody/Jagger: https://bit.ly/2Bvvua6

Stereozone - Malbestia
Nets putatius del hard'n'riff de Tommy Iomi, cosins-germans de l'alt-rock més guitarrer dels noranta i nous baluards del stoner contemporani, Stereozone pugen un nou graó de camí a les primeres posicions del rock dur patri, i veig aquesta Malabestia com l'exercici de resistència total que tal volta reflecteix el moment determinant del grup, el seu 'ara o mai' portat a l'extrem. Imparables.
Ressenya: https://bit.ly/2SdriCX
Podeu escoltar-lo en spotify: https://spoti.fi/2EEqwf3

Badlands - Call Me Fire / See me around / Weak Men Cherish (Oh, Lord!)
Hi han grups que haurien de perdre la seva condició de "locals" per la gran projecció que tenen. Però els valencians Badlands no tenen presa, van xafant el terra i creixent pas a pas. Ací estan i no és ni per un EP, ni per un Single, ells van a cop de grans vídeo-clips. Aquest any després d'alguns canvis en la seva formació, han estilitzat la seva música fins a assolir un nivell realment bo. A principis d'any amb Call Me The Fire, després amb See Me Around o quan el country sona modern i addictiu. Fa poc llançaren el tercer single titulat  Weak Men Cherish (Oh, Lord!), una producció audiovisual de molt alt nivell. Badlands donaran molt que parlar. Favorits. 
Podeu escoltar-los en al seu bandcamp: https://badlandsofficial.bandcamp.com

Mr.Paimor - La segunda vuelta
Aquesta primera maqueta de Mr Paimor (amb bon so, tot hi ha que dir-ho), només amb veu, percussió i guitarra, sense trampa ni cartró, interpretacions sentides i directes, serveix de bona targeta de presentació i representativa de totes les cançons que va component, hi haurà que seguir les seues passes i veure la seva evolució. Mr.Paimor té gràcia vaja. Ara en formació de trio potser és fàcil que el veges en algun bar, pub, escenari... doncs si alguna cosa domina Mr. Paimor és el directe, i estic convençut que aquest és només el principi d'alguna cosa molt més gran. Endavant!!!!
Ressenya: https://bit.ly/2LrQl2A

Moses Rubin - Leeds
Una altra incorporació d'última hora, des de Leeds ens arriba aquesta preciositat de Moses Rubin, i és que Rubin ja du un temps traguent cançons que poden equiparar-se als més grans del gènere. Aquest és un àlbum de folk íntim, cadències suaus, tonades per a deixar-se portar a un altre estat de percepció on la malenconia i la tristesa són transformades en tonades realment belles. Totes les cançons tenen un punt en comú: Leeds. Totes elles, o bé van ser escrites allà, o van ser creades amb l'objectiu de descriure els seus llocs, la seva gent i les seves situacions. Mentre que algunes com "Southern Land" o "My Room" són cançons nascudes de l'anhel d'aquell que se sap lluny de casa, altres com "Leeds", "The Intermediate" o "TransPennine Express" van sorgir de la necessitat de plasmar els seus sentiments cap a aquesta ciutat a través del temps i la distància.
Podeu escoltar-lo al seu bandcamp: https://mosesrubin.bandcamp.com/album/leeds

The Wellgreen - Take What You Get
Tornen de nou i ens lliuren un single amb dues noves cançons on les influències són més que evidents. Take What You Get podria haver format part del repertori de la primera època dels Beatles, i de la mateixa manera Cynthia Rhymes la podríem situar en latituds properes a Rubber Soul, pop que s'inclina més del costat de McCartney que de Lennon tot sigui dit. Les seues harmonies vocals, la seva dolçor que no embafa i uns arranjaments exquisits ... Que els donen de menjar a aquests escocesos??!!!!.
Ressenya en el Exile SH Magazine: https://bit.ly/2LuZbfZ
Podeu escoltar-lo al bandcamp: https://bit.ly/2Sbuf75

Vol - s/t
Humil i interessant banda de la qual es localitzen els seus orígens entre les poblacions de Vallada, Alboraia, Xàtiva i la Llosa. Està formada per Ulisses Calabuig a la veu i guitarra, Kike Serrano al baix, Werner Van Dixhoom a la guitarra i Miguel A.Perez a la bateria. Primer treball homònim i autoeditat, format per sis cançons de pop-rock independent, en la línia antiga dels anys vuitanta i noranta.
Ressenya de Juanjo Mestre: https://bit.ly/2Sa3zUr

Don Joaquín - Boundary Motel
Després de formar part de bandes com El Hijo del Ebanista, Lehnmotiv o Supermosca arriba ara el torn per al nou projecte unipersonal de Joaquín Cardona, on desenvolupa les seves inquietuds musicals com a cantautor i compositor de folk-rock. Com a avançament del que serà el seu àlbum de debut al 2019 ha presentat un single previ amb dos temes d'un nivell extraordinari, tan altament recomanables que creen enormes expectatives sobre el que s'aproxima.
Ressenya de Juanjo Mestre: https://bit.ly/2V0W03R
Podeu escoltar-lo a la seva web: https://soydonjoaquin.com/boundary-motel/

Mossén Bramit Morera i Els Morts - El Butoni
Mossén Bramit ens apropa a un inframón d'ànimes perdudes, monstres marginats de serie z, i antigues llegendes negres de la cultura popular, tot passat pel filtre musical d'Els Morts, i els cors de Les Mortettes, i una interpretació de Mossén Bramit Morera que santifica a Screaming Jay Hawkins a cada crit que surt de la seva boca i a ritme de rock'n'roll, garatge i r&b. Són uns favorits d'aquesta casa i aquest EP m'ha pillat a contrapeu però havien d'estar ací per la gran qualitat de les seues cançons.
Ressenya del seu anterior 7" Tot s'aprofita: https://bit.ly/2Gv66Ha
Escolta-los al seu bandcamp: https://elsmorts.bandcamp.com/album/el-butoni-e-p

  Waxahatchee - Great Thunder
Com ja vaig comentar al seu moment, en l'anterior Out In The Storm de l'any passat (i favorit), Katie Crutchfield reunia una molt bona col·lecció de cançons que partint d'una relació trencada es balancejaven entre el pop de guitarres i les cadències més agradables, sempre amb un halo DIY encantador i amb Juliana Hatfield en el record. Aquest any m'ha sorprès gratament amb aquest EP on dóna un gir a la seva proposta donant quasi tot el protagonisme al piano en sis cançons que són una autèntica delícia, pop despullat i suau cantat a cau d'orella. A Waxahatchee hi ha que seguir-li la pista, és una gran artista i cantautora.
Llista del millor de l'any passat integrada únicament per dones: https://bit.ly/2CrvlWY

Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris