Novetats 2018

header ads

Petty: La biografía, Warren Zanes (Neo-Person, 2017)

Petty va néixer a Gainesville, Florida, amb molta sang del sud a les venes. Tot i créixer en un ambient rural tancat que semblava oferir-li un futur poc prometedor, el rock and roll va canviar el seu destí. Va conèixer a Elvis, va veure la primera aparició dels Beatles a la TV nord-americana, va ser productor de Del Shannon, va formar una banda amb George Harrison, Bob Dylan, Roy Orbison i Jeff Lynne, va gravar discos amb Johnny Cash i va col·locar dotzenes de les seves pròpies composicions al capdamunt de les llistes de vendes. La vida de Tom Petty és una autèntica història èpica del rock and roll.

Fins al moment de la seva sobtada mort el 2 d'octubre de 2017, a l'edat de 66 anys, els enregistraments i les gires van seguir formant part del seu dia a dia. Encara que tenia fama de protegir la seva privacitat, va compartir amb Warren Zanes -rocker, escriptor i amic seu- les seves experiències i la seva forma d'entendre la vida, els seus encerts i els seus errors dins i fora de l'escenari, i molts altres detalls personals. Tot això queda recollit en aquesta biografia autoritzada, tan intensa com rigorosa.

Quin pal la seva mort!, que inesperada!. A Tom Petty el vaig descobrir gràcies als Travelling Wilburys, al seu moment la meva pregunta va ser: - qui cony és eixe que està junt a Dylan, un ex-beatle i Roy Orbison? Doncs de tots ells, Petty a demés del més jove és el que més tard va començar a gravar discs per darrere de Jeff Lynne. Des d'aquell Handle With Care és va produir l'enamorament, després ja gràcies al regal d'un familiar, el Hard Promises, i des d'eixe moment fins ara que el tinc en un altar. Així que veure que per fi s'editava material escrit sobre ell va ser en certa manera una sensació agre-dolça, doncs aquesta biografia es va editar després de la seva mort. Així que de primeres pot pensar-se que aquest llibre és sospitós de oportunista i certament així és respecte a l'edició en castellà, la que he llegit. No obstant això, cal tenir en compte que l'edició original en anglès va ser publicada l'any 2015 amb Petty encara viu. Fet que ve a contar-nos que després de tot i per desgràcia Tom Petty mai ha despertat en aquest país un interés realment multitudinari, almenys al nivell d'altres 'plena-estadis' com Springsteen o U2.

Desfet el dubte sobre aquesta edició, només amb la sinopsi de la coberta ja vos podeu fer una idea de que més enllà de la importància de la figura de Tom Petty en la història del rock, aquest llibre escrit per un dels germans fundadors de The Del Fuegos (segon d'ell sobre Tom Petty, el primer va ser 'Runnin' Down a Dream'), relata les vivències del 'rubio de Florida' de manera extraordinària aconseguint mantindre't apegat a les seves pàgines, descobrint anècdotes i vivències realment al·lucinants. Un llibre imprescindible per a l'amant del rock i complement perfecte per a un altre artefacte musical recent com és el box-set 'An American Treasure'. Amb una d'eixes cançons vos deixe.

Per Chals Roig


Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris