Novetats 2018

header ads

Mox Nox, la destrucció de la memòria

Mox Nox - Damnatio memorae (2013)

...un món oníric, espontani, ocult, marginal però lluminós...

Quan l'estiu del 2011 em van regalar "Down" (per cert amb enllaç de descàrrega gratuïta punxant aquí), debut en vinil amb format de single de MOX NOX, banda formada amb gent de Pedreguer, Benissa i Dénia a La Marina Alta alacantina, em va resultar una grata sorpresa i em va cridar especialment l'atenció la seva adaptació del "Rain of ruin" de Suicide a la llengua valenciana (o al català, a elecció del consumidor la denominació de l'idioma), titulada per a l'ocasió "Pluja de merda". 

I és que no tots els dies es topa u amb una banda musical novell que arremet amb suficient serietat en el llegat d'un grup com el d'Alan Vega i Martin Rev i recupera per a la causa un tema del seu "A way of life" del 88.

Pluja de merda (single 2011)
Dos anys després, en ple sufocació i fragor de la calor estiuenca m'arribava en el mateix idioma "Damnatio memorae" (bandcamp aquí), expressió llatina que té a veure amb la pèrdua de memòria i que, en certa manera, mostra correlació i analogia amb el nom del grup MOX NOX ("nit següent" en la llengua mare de les romàniques o romanços).

El resultat homogeni de "Intro", "Somnis condicionats", "La llum", "Imprevisible", "Lumpen", "Missatges encriptats", "Massa vell per a morir jove" i el tema que dóna títol a l'àlbum és el de un treball despreocupat i audaç que dins de les cícliques corrents rockeres recupera valentament sons alternatius independents propers al shoegaze que va brillar a la fi dels vuitanta i principis dels noranta. 

És inevitable que amb els seus torbadores i enigmàtiques guitarres, les quals no fan fàstics a elaborades melodies, vinguin al cap noms de la talla de My Bloody Valentine, The Jesus and Mary Chain, Sonic Youth, Suicide, Yo La Tengo o a nivell nacional gent com Sargantana Nick, Surfin Bichos o Triángulo de Amor Bizarro. En definitiva: un món oníric, espontani, ocult, marginal però lluminós, a conservar en un lloc de la memòria.

Per Johnny JJ 
Escrit originalment en el següent enllaç de l'Espacio Woody/Jagger

Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris