Novetats 2018

header ads

Júlia - Nuvolàstic (2015)

Júlia, Estela Tormo, Nuvolàstic, Nou disc,

...sons pop, folk, rock, electrònics, post, se mesclen amb gràcia i encert conferint una personalitat única amb referències que no amaga, i una subtil reivindicació de la sensibilitat femenina que deixa palesa des del mateix nom escollit...
Nuvolàstic és el segon enregistrament de Júlia, primer disc oficial més enllà de la tablet que va donar forma a "El mecanoscrit", la demo que va guanyar el premi Ovidi a la millor maqueta de l'any 2012. Segons conta Estela Tormo, ni ella mateixa s'ho esperava. 

La primera notícia que vaig tindre d'Estela Tormo com a artista va ser amb  Tursun Gül, grup on a més del baix aportava la veu, llavors em va agradar molt la proposta de tinys post-rock, ambients carregats i electrònica ben entesa, el seu disc "Cortados por un mismo patrón" em va semblar incomprés, fora d'ona, però molt treballat, els vaig dedicar la corresponent ressenya i una entrevista ara ja fa cinc anys!!!, possiblement la primera que he fet en ma vida (podeu llegir-ho entrant aquí). Pel que pot escoltar-se al present disc, aquella va ser una bona experiència per a desenvolupar les possibilitats que pot oferir l'electrònica des d'un punt de vista personal i empastat de manera fluida amb la cançó pop. Després d'allò s'ha adobat a l'entorn de Malatesta Records, segell que l'edita, amb el folk d'Emma Get Wild i l'esperit eclèctic de Néstor Mir, agrupacions a les quals Estela Tormo ha aportat el seu baix.
Tenia clar que el pes femení anava a estar molt present en el grup, així que vaig pensar en un nom de dona amb una bonica sonoritat i certa elegància. Molts, alcoians principalment, associem el nom de Júlia a la protagonista de la primera novel·la de Clara-Simó, una dona que assumeix el seu propi poder durant una revolució industrial pionera", ens conta Estela
Sempre amb la literatura de la mà i un gust especial pels conceptes, si a la primera demo s'inspirà amb la novel·la de Manuel de Pedrolo, ara Estela Tormo mostra en Nuvolàstic la seva fascinació pels fenòmens meteorològics i per diversos termes científics que la fascinen, els aprofita per a dibuixar el seu propi espai líric relacionant cadascun d'ells amb estats i emocions, amors i amistats.

Obri "Anells d'Urà", un instrumental de caire ambiental i enllaça amb "Mapes de vidres", cançó pop d'esperit eclèctic, l'arranjament de trompeta dona el caràcter, i l'ukelele serà marca a tot el disc, com les pinzellades d'electrònica. El marcat ritme d'Alpinistes obri al desencant que se't queda escoltant les notícies replet de lladres i xarxes delictives, on més que cançó protesta busca descriure la sensació de desprotecció. També hi ha lloc per a les relacions amb la pastoral Vals de Musette, buscant qui sap, si certa estabilitat. A més d'una faceta meteorològica, el disc presenta la natura amb trets concrets com a Bisons on l'electrònica domina i remata una línia de guitarra elèctrica. Festa al terrat du referència directa a l'Out Of Control dels Chemical Brothers, amb ritme disco però sense sortir-se'n del format pop. De nou la natura és objecte de transmutació al Bosc on teixeix un folk-pop que amaga les seves profunditats íntimes amb imatges oníriques de plantes i herois. Les imatges costumistes s'interrelacionen amb Fractals sortint d'una base disco on les sonoritats properes al preciosisme ballable de Hello Seahorse! s'entrellacen amb una guitarra distorsionada. Tanca aquest disc Nuvolàstic, on exorcitza el sorolls del carrer acompanyada tan sols d'ukelele i un coixí sintètic suau, per a canviar a continuació el ritme i la textura, i fondre cap a un acomiadament intens que entra de ple al món dels somnis.

Nuvolàstic deixa definitivament enrere l'esperit home-studio casual de la seva primera gravació, ara amb un so més treballat i de grup, juntament amb Lídia Villa i Jaume Pla, s'alimenta de totes les etapes musicals assolides als darrers anys, sons pop, folk, rock, electrònics, post, se mesclen amb gràcia i encert conferint una personalitat única de capes sonores diverses, guitarres, ukeleles, sintetitzadors, melòdiques, e-bow, vents, amb referències actuals que no amaga, el folk de John Berkhout, el pop lluminós de Beast Coast, rock entre Junip i Antònia Font, i una subtil reivindicació de la sensibilitat femenina que deixa palesa des del mateix nom escollit. Amb Júlia ha nascut un molt bon grup.

Per Chals Roig



Per a comprar el seu disc al bandcamp de Malatesta Records entreu aquí

Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris