Novetats 2018

header ads

La Gran Esperanza Blanca - Tren fantasma (2015)

LA GRAN ESPERANZA BLANCA - (2015) Tren fantasma

...com a principals passatgers d'aquest tren fantasma destaquen els besos. Sí, justament ells, els besos, des que arranca i les seves rodes comencen a girar, en diferents accepcions,... 

No estem en el llunyà Oest però ens ho podríem imaginar. Allà, en aquesta quimera o en Aquí estoy, el Tren fantasma,  l'anhelat i esperat nou àlbum de LA GRAN ESPERANZA BLANCA, comença a xiular.

I per a aquest inici em resulta més bucòlic, líric i a la vegada èpic que s'amague mig segle en la cèrvix que en una més freqüentada esquena, encara que res és excepcional si tenim en compte que moltes de les lletres millor elaborades del cançoner espanyol corresponen a Cisco Fran, el vocalista i compositor de LGEB

LA GRAN ESPERANZA BLANCA - (2015) Tren fantasma 2
Chuso Al: batería,  Spagnolo Ferocce: guitarras, 
Chiti Chitez: bajo y Cisco Fran: voz, guitarras y armónica
Com a principals passatgers d'aquest tren fantasma destaquen els besos. Sí, justament ells, els besos, des que arranca i les seves rodes comencen a girar, en diferents accepcions, entre per exemple sucre i mel i, també, circumstancialment, entre fel, amargor o ressentiment.

Si primer fan acte de presència en una via morta comptant les ferides d'uns eterns amants que per forçades circumstàncies es troben distanciats és a a la teua on es mostren, en canvi, pròxims, bé subjectes, agafats, eterns i fent la vida immortal, alguna cosa similar al que succeeix quan travessen el mar del coral.

Des d'una altra vessant es presenten guardats en un calaix, i preparats per ser agafats quan estimi oportú, 1a receptora Estrella de mar dins del que podria considerar-se com el tema que menys sona (o ha sonat en una brillant i poc reconeguda trajectòria) als valencians de LGEB. Sí, dic que menys sona però com sona, amb aquesta veu modulada, amb aquesta guitarra distorsionada i amb aquesta harmònica que ens desplaça cap a una altra estació a la nit estrellada. Tot bellesa, tot emoció abans d'intentar robar un bes fugaç a l'última copa, aquesta que sempre senta fatal.

L'altre tall que m'ha sorprès molt gratament és un Payaso que entre pols, vent, alcohol, aspirines, cendrers, pizzes i un bes segellat sona pantanós, fronterer, amb fusió d'estils, en certa manera m'ha recordat algun episodi de Santiago Auserón, bé amb Radio Futura o amb Juan Perro, i on també rellueix l'acompanyament al piano Rhodes de Gilbertástico.

Menció especial per a Los años de felicidad, amb la col·laboració en els cors d'Ángela Bonet (Lanuca). Torbadora, commovedora, una altra vegada una composició de Cisco Fran ha aconseguit estremir seriosament, com al seu dia la "Nostàlgia de Bellville", com escasses ho aconsegueixen. Aquesta vegada l'assoliment resideix entre Nino Bravo, clochines, tellines, Cantinflas, Charlot i cromos de futbol. Ah, i aquí també hi ha un bes, més encobert i dissimulat però un petó al cap ia la fi a aquelles tardes d'ingenuïtat, a aquells dies amb el pare on el futur no existia.

LA GRAN ESPERANZA BLANCA - (2015) Tren fantasma 3
Ticket para subir al Tren Fantasma de LGEB
La música antiga és la que millor alimenta l'esperit, la que parla sense mentides, hi ha una nova parada en una altra estació recuperant el gran tema de la grandíssima "Derrota" del 2013 fins a fer-la tavernera. Enormes els cors acompanyants de May Ibáñez, la vocalista de l'emergent grup valencià Badlands que, al costat del violí de Raff Deen, també deixa la seva empremta de a El chico del tren. Per cert, què gran tema amb gust de saló, a prostíbul, a soga, a patiment, a desamor, a sepultura, a arrels de música americana, la mateixa soca-rel que impera a Cantad conmigo, aquesta vegada amb la companyia de Pepe Cantó en els cors i de Juanlu Tormo (de Senior i El Cor Brutal) a l'acordió, alçant l'uníson la copa com si fóra un bes de lladres, brindant pels dies de vi i roses, per les escapades, per l'amor, la vida, la mort i l'oblit.

Entre tanta música mediocre que ens intenten colar, entre tanta saturació musical a les xarxes socials, hi ha una oportunitat molt interessant de pujar a un Tren fantasma on gaudir dels somnis, inclòs aquesta espècie de vagó secret, el Coney island belle on es degusten gerres de cervesa, frankfurts i gairebé d'incògnit s'escolten cançons de Willie Nelson. Tot és qüestió de gratitud, tot és qüestió de saber triar: 'Passatgers al tren !!!

- Per Johnny J.J.

- Publicat en castellà originalment en el següent enllaç del Espacio WoodyJaggeriano


     * Es pot paladejar, escoltar, agenciar i pujar al TREN FANTASMA de LGEB en el següent enllaç: http://lgeb.bandcamp.com/album/tren-fantasma

      * També es pot comprar el CD físic en els següents enllaços: la tienda de Efe Eme o Peanuts Records, així com demanant directament a l'email de kawligas@cop.es

Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris