Novetats 2018

header ads

S'acosten temps de canvis, per Sam Cooke


El 1963 Sam Cooke va escoltar Blowin 'In The Wind i va quedar impressionat pels seus versos, al mateix temps li va pertorbar en certa manera que fos precisament un blanquet qui fes el millor tema protesta que havia escoltat fins a aquest moment. Ja feia un temps que per la seva ment pul·lulava la idea de realitzar una cançó similar. Dos successos importants van ser els catalitzadors per Cooke: al juny de 1963, el seu fill Vicent de 18 mesos va morir ofegat i el 8 d'octubre de 1963, mentre estava de gira al Sud, Cooke i el seu grup van ser detinguts a Shreveport, Louisiana, per pertorbar l'ordre públic després d'intentar registrar-se en un motel de blancs.

Llavors Cooke va parir la millor cançó de la seva carrera, i així doncs la resposta que fins eixe moment havia estat flotant al vent, ell la va trobar riu avall. Composta el desembre del 1963 i gravada al gener de 1964 a les sessions del que seria el seu últim àlbum publicat en vida: Ain't That Good News. Amb arranjaments orquestrals cuidats al detall realitzats per Rene Hall, en el musical deixant de banda les seues tonades més comercials i mirant cap a les seves arrels. Va ser interpretada per primera vegada a The Tonight Show el 7 de febrer, amb la mala sort que un nou grup anomenat The Beatles va actuar l'endemà a The Ed Sullivan Show. Malgrat el poc impacte inicial, aquest tema exemplifica com poques la lluita de la comunitat afro-americana pels seus drets i va ser adoptat pel Moviment pels Drets Civils als Estats Units convertint-se en el seu himne. (Aquest tema va ser interpretat l'any 2004 en una gala benèfica a l'Apollo Theater per Bob Dylan).


Lletra Traduïda:
Vaig néixer al costat del riu
En una petita tenda
I com el riu
He estat corrent des de llavors

Porta molt, molt de temps arribant
Però sé que el canvi arribarà
Oh, sí, arribarà
És una vida molt dura

Però tinc por a morir
Perquè no sé que hi ha després, més enllà del cel
Porta molt, molt de temps arribant
Però sé que el canvi arribarà

Oh, sí, arribarà
Vaig al cinema
I vaig al centre de la ciutat
Algú em diu, tu no pots ser aquí

Porta molt, molt de temps arribant
Però sé que el canvi arribarà
Oh, sí, arribarà
Llavors recorro al meu germà

I li suplico, germà, si us plau ajuda'm
Però ell em colpeja
I caic sobre els meus genolls
Hi va haver vegades que vaig pensar

Que no aguantaria molt més
Però ara crec que puc continuar
Porta molt, molt de temps arribant
Però sé que el canvi arribarà. Oh, sí, arribarà.

Un petit apunt biogràfic:
Sam Cooke va ser un dels pioners del Soul i una de les millors veus, no només del soul, sinó de la música popular del segle XX. Va començar cantant el gospel que va beure dels seus pares en grups com The Singing Children, The Highway QC's i The SoulStirrers. El seu primer intent d'incursió en les llistes Pop va ser sota el pseudònim de Dale Cooke, per por de perdre el públic que ja tenia com a cantant de Gospel. Encara que no trigaria massa temps a ser conegut sota el seu propi nom quan el 1957 va gravar el seu primer single amb una versió del Summertime de Gershwin, no s'imaginava que la cara B d'aquell single amb un tema compost per ell, You Send Me, seria el tema que el donaria a conèixer de la nit al dia. Entre aquest primer single el 1957 i l'últim el 1964, Cooke va tenir 29 Top-20 en les llistes de Billboard americanes, i el sorprenent per a l'època era que el mateix Cooke es componia la major part dels temes.

Lletra Original:
I was born by the river in a little tent
Oh and just like the river I've been running ever since
It's been a long time, a long time coming
But I know a change gonna come, oh yes it will

It's been too hard living, but I'm afraid to die
'Cause I don't know what's up there, beyond the sky
It's been a long, a long time coming
But I know a change gonna come, oh yes it will

I go to the movie and I go downtown
Somebody keep tellin' me don't hang around
It's been a long, a long time coming
But I know a change gonna come, oh yes it will

Then I go to my brother
And I say brother help me please
But he winds up knockin' me
Back down on my knees, oh

There have been times that I thought I couldn't last for long
But now I think I'm able to carry on
It's been a long, a long time coming
But I know a change is gonna come, oh yes it will

Publica un comentari a l'entrada

4 Comentaris

  1. Més que una cançó A change is gonna come és un himne! Sempre que l'escolto recordo que poc després en Cooke va morir i penso en com hauria estat la resta de la seva carrera musical si aquell male¨t tret en aquell maleït motel no l'hagués tocat de ple. Salut!

    ResponElimina
  2. Et felicito per aquest magnífic post. A Change Is Gon a Come, un himne immortal i universal. A més, com a català i en l'actual context social, m'emociona especialment. A Chnge Is Gonna Come...!!!

    ResponElimina
  3. Gràcies companys per els vostres comentaris. Feliç any i llarga vida al rock.
    Salut!!!!

    ResponElimina