Novetats 2018

header ads

S'acosten temps de canvis, per Sam Cooke

Les caixes registradores dringuen com les campanetes dels rens del sr.Koka Kola, les grans superfícies es freguen les mans, recopilatoris de carreres prescindibles sorgeixen de sota les pedres, algun incaut cineasta aprofita per treure partit de la nostra sensibilitat més profunda, els mass-media centren els seus esforços a fer creure a la classe mitjana-baixa que són responsables d'ajudar els més desfavorits, i ofereix en directe comptes bancaris a disposicó del televident ... S'acosta l'època de la pau, la felicitat, la doble moral i les butxaques foradades. Estimen que la despesa per família aquest Nadal serà d'uns 900 euros, penso dues coses, o que aquesta quantitat és la que agradaria als grans comptes que invertíssim, o que hi ha per aquí una altra família que gastarà la meva part.

En qualsevol cas, aquest serà el primer any que els meus Nadal seran en essència espirituals, res de regals innecessaris, res de estrenes a familiars que no veig des de Nadal passat, res de tele-escombraries dirigida a crear càrrec de consciència (això hauria de ser tot l'any per voluntat pròpia, no només ara).
Alguna cosa bona havia de tenir aquesta situació de vaques magres ... Un retorn als valors que realment importen? potser sí, així vull veure-ho.

De moment em quedo amb aquesta magnífica cançó, una auntèntica declaraciód'intencions contra la esigualtat i les injustícies, així hauria de ser el veritable esperit nadalenc:

The King Of Soul
El 1963 Sam Cooke va escoltar Blowin 'In The Wind i va quedar impressionat pels seus versos, al mateix temps li va pertorbar en certa manera que fos precisament un blanquet qui fes el millor tema protesta que havia escoltat fins a aquest moment. Ja feia un temps que per la seva ment pul·lulava la idea de realitzar un tema similar. Dos successos importants van ser el catalitzador per Cooke: al juny de 1963, el seu fill Vicent de 18 mesos va morir ofegat i el 8 d'octubre de 1963, mentre estava de gira al Sud, Cooke i el seu grup van ser detinguts a Shreveport, Louisiana, per pertorbar l'ordre públic després d'intentar registrar-se en un motel de blancs.
La resposta de Cooke no es va fer esperar i va parir la millor cançó de la seva carrera. Composta el desembre del 1963 i gravada al gener de 1964 a les sessions del que seria el seu últim àlbum publicat en vida: Ain't That Good News. Amb arranjaments orquestrals cuidats al detall realitzats per Rene Hall, en el musical deixant de banda les seues tonades més comercials i mirant cap a les seves arrels. Va ser interpretada per primera vegada a The Tonight Show el 7 de febrer, amb la mala sort que un nou grup anomenat The Beatles va actuar l'endemà passat a The Ed Sullivan Show. Malgrat el poc impacte inicial aquest tema exemplifica com poques la lluita de la comunitat afro-americana pels seus drets i adoptat pel Moviment pels Drets Civils als Estats Units convertint-se en el seu himne. (Aquest tema va ser interpretat l'any 2004 en una gala benèfica a l'Apollo Theater per Bob Dylan).

Lletra Traduïda:

Vaig néixer al costat del riu
En una petita tenda
I com el riu
He estat corrent des de llavors

Porta molt, molt de temps arribant
Però sé que el canvi arribarà
Oh, sí, arribarà

És una vida molt dura
Però tinc por a morir
Perquè no sé que hi ha després,
més enllà del cel

Porta molt, molt de temps arribant
Però sé que el canvi arribarà
Oh, sí, arribarà

Vaig al cinema
I vaig al centre de la ciutat
Algú em diu, tu no pots ser aquí

Porta molt, molt de temps arribant
Però sé que el canvi arribarà
Oh, sí, arribarà

Llavors recorro al meu germà
I li suplico, germà, si us plau ajuda'm
Però ell em colpeja
I caic sobre els meus genolls

Hi va haver vegades que vaig pensar
Que no aguantaria molt més
Però ara crec que puc continuar

Porta molt, molt de temps arribant
Però sé que el canvi arribarà
Oh, sí, arribarà
Un petit apunt biogràfic:
Sam Cooke va ser un dels pioners del Soul i una de les millors veus, no només del soul, sinó de la música popular del segle XX. Va començar cantant el gospel que va beure dels seus pares en grups com The Singing Children, The Highway QC's i The SoulStirrers. El seu primer intent d'incursió en les llistes Pop va ser sota el pseudònim de Dale Cooke, per por de perdre el públic que ja tenia com a cantant de Gospel. Encara que no trigaria massa temps a ser conegut sota el seu propi nom quan el 1957 va gravar el seu primer single amb una versió del Summertime de Gershwin, no s'imaginava que la cara B d'aquell single amb un tema compost per ell, You Send Me, seria el tema que el donaria a conèixer de la nit al dia. Entre aquest primer single el 1957 i l'últim el 1964, Cooke va tenir 29 Top-20 en les llistes de Billboard americanes, i el sorprenent per a l'època era que el mateix Cooke es componia la major part dels temes.

Més sobre A Change Is Gonna Come | Més sobre Sam Cooke

Lletra Original:

I was born by the river
In a little tent, and o
just like that river
I've been running ever since

It's been a long long time coming, but I know
A change is gonna come, oh yes it will

It's been too hard living
but I'm afraid to die
'cause I don't know what's up there
beyond the sky,

It's been a long time coming, but I know
A change is gonna come, oh yes it will

(I go to the movie and I go downtown
Somebody keep tellin me
don't hang around)

It's been a long time coming, but I know
A change is gonna come, oh yes it will

Then I go to my brother
and I say brother help me please
But he wind up knocking me
back down on my knees

There have been times that I thought
I couldn't last for long
But now I think I'm able to carry on

It's been a long time, but I know
A change is gonna come, oh yes it will

Publica un comentari a l'entrada

4 Comentaris

 1. Més que una cançó A change is gonna come és un himne! Sempre que l'escolto recordo que poc després en Cooke va morir i penso en com hauria estat la resta de la seva carrera musical si aquell male¨t tret en aquell maleït motel no l'hagués tocat de ple. Salut!

  ResponElimina
 2. Et felicito per aquest magnífic post. A Change Is Gon a Come, un himne immortal i universal. A més, com a català i en l'actual context social, m'emociona especialment. A Chnge Is Gonna Come...!!!

  ResponElimina
 3. Gràcies companys per els vostres comentaris. Feliç any i llarga vida al rock.
  Salut!!!!

  ResponElimina