Novetats 2018

header ads

El Corredor Polonès - l'Embaràs d'Agnieszka (2010)


El grup d'Ontinyent va editar el passat 4 de maig un dels millors discs de rock en català dels darrers anys al meu entendre. Un estil depurat i molt personal, influències evidents però aplicades a la pràctica d'una manera gens obvia. Esperem que aquest disc supose alguna cosa més per al grup més enllà de l'estrena d'una nova categoria als Premis Ovidi Montllor 2010 en els quals han guanyant el premi a millor disc de rock.

L'Embaràs d'Agnieszka és una obra conceptual que tracta la punyent història d'en Krzysztof Wojtkiewicz, fill de l'esmentada Agnieszka. Fil argumental que la banda utilitza per a dissenyar un perfecte trencaclosques on l'oient ha de intuir el fil cronològic. Com a complement perfecte per a desxifrar el malaurat camí del protagonista el grup ens facilita les lletres i el llibret del Lp amb il·lustracions a càrrec dissenyador gràfic Cèsar Barceló, gran ajuda per a aquesta història on es pot veure cert paral·lelisme amb Gregor Samsa, el personatge del clàssic de Kafka, "La metamorfosi". Aquesta dimensió literària només fa que confirmar el que a poques escoltades pot deduir-se, estem davant d'un grandíssim disc de rock.

Musicalment, L'Embaràs d'Agnieszka podríem etiquetar-lo com a rock melòdic, amb barreja de guitarres dures i línies més properes al pop. El fet de que sigui conceptual i amb un fil argumental un tant anàrquic no li resta fluïdesa a la escoltada, fuig de les pujades pretensioses mullades de LSD que solia anar de la mà d'aquest tipus d'obra als noranta, sona més focalitzat. Aquest decàleg de rock alternatiu creua sense dificultats estils actuals, homenatja les seues influències i al mateix temps aconsegueixen un so propi.


Comença amb el grunge poderós Hertzianes, Cigarrets és la més ballable, el riff de guitarra podria formar part del repertori dels Talking Heads més guitarrers, la part més pop la trobem en L'anulació del Jo, la marcada línia de baix que domina el tema Cèlia ens porta al rock alternatiu dels 80 de la ma dels Pixies, i perdoneu tantes referències, però a La cançó negra no puc evitar recordar als Stone Temple Pilots. El descans sonor ve amb la cançó que dona títol al disc L'Embaràs d'Agnieszka amb un piano melancòlic, Vós meretriu té molta classe, amb un so expansiu digne dels Cure, Monstre U.S.A. s'apropen als Queen of Stone Age, després passem a la calma tensa de La fi del món i finalment l'èpica dels tres actes de Requiem amb fatídic final del protagonista.

No hi han gaire obres de rock dur com aquesta en valencià, treballada a nivell musical, líric i de disseny, però localismes a banda, veig ací un grandíssim disc de rock que més enllà de l'etiqueta "en valencià" du un so acord als temps que corren, modern però sense caure en els tics habituals de les tendències festivaleres.  Imprescindible.

Enregistrat i mesclat per Roger Garcia als RPM estudis de València i masteritzat per Mika Jussila als estudis Finnvox (Helsinki). 


 myspace | spotify | web | producciones malditas | Premis Ovidi 2010

Publica un comentari a l'entrada

5 Comentaris

  1. No els he escoltat mai, però m'han parlat molt bé d'ells. Precisament va ser Roger Garcia el que em va parlar d'ells quan anarem a gravar el disc del meu grup (Carcoma) als estudis RPM de València. Tindré que pillar-me algo d'ells.

    Abraçada!

    ResponElimina
  2. Ostras Juanvi, Carcoma!, un amic em posà un tema en el vostre myspace farà 2 setmanes, em sonava d'alguna cosa fins que m'enrecordat...redeu el món és xicotet. L'escoltaré més detingudament a veure si se m'ocorre con fer-vos un bon article. I si et va be podria enviar-vos unes quantes preguntes per a la meua secció d'entrevistes.
    Be...ja em dius

    ResponElimina
  3. Ens encantaria que ens feres un article! I una entrevista si vols també. Mira, si vols pots dir-me la direcció de t'ha casa i t'enviaré un disc per que en el myspace no està tot. Pots enviar un correu adjuntant la teva direcció ací: carcomadicto@hotmail.com

    Ja em dius algo.

    Gràcies!

    ResponElimina
  4. Està fet... demà us l'envio el correu. Bona nit i ja parlem.

    ResponElimina
  5. Estic descobrint ara aquest disc i fent un repàs de les crítiques que he fist per ahí aquesta gent hauríen de ser els nostres Manel... on estàn els promotors seriosos d'aquest país??

    ResponElimina