Novetats 2018

header ads

Woody Guthrie - Woody at 100 (2012)


Any 2012, centenari de Woody Guthrie i de la vaga de Lawrence, una de les més influents de la història (del món mundial). També a 30 anys de Nebraska, el disc més obscur de Springsteen. Un any en què els nostres il·lustres majors tornen amb altes dosis de creativitat, Leonard Cohen, Bob Dylan, Neil Young. Molts són posseïts per l'esperit de la Unió, Will Hoge, Ry Cooder, Springsteen ... Any també de pèrdua de drets i retrocés, any del nou Dust Bowl que omple tot d'una pols densa que torna confusa l'existència. Digueu-me si no és un bon any per deixar-se portar per l'esperit de Guthrie.

"Suporto millor la pols i l'aridesa de Texas 
que l'avarícia dels homes"  (del seu Bound for Glory)

Bàsicament era la seva filosofia, la seva no va ser una lluita política, i encara que simpatitzant, no militava al partit comunista, només es considerava roig a seques. Aprenent de bruixot amb el do de la paraula, Hobo i rodamón, hillbilly i outlaw, la seva va ser una recerca apassionada del poc sentit comú que quedava en una època en què la mesquinesa i l'avarícia descobrien els seus rostres amb desvergonyiment, us sona el que dic?... es va topar amb la doble moral de l'església, amb les condicions abusives dels patrons, amb la preocupació de la seva família i amics cada vegada que agafava carretera i manta, amb les emissores de ràdio que volien convertir-lo en un maniquí amb barret de vaquer, i amb molta gent que va intentar contenir el seu sentit comú implacable. Podria haver triat la fama, li la oferiren en diverses ocasions, però va triar la carretera, sempre amb la seva guitarra i la seva harmònica darrere en busca de qui necessitarà alè en forma de versos cantats, al capdavall va trobar la manera de plasmar totes les seves experiències en cançons, diari del rodamón i el deportat , del treballador a l'atur, de la família ultratjada, crònica d'una època que es torna a repetir.

Aquesta actual col·lecció per commemorar el seu centenari té com a principal reclam el llibre amb 150 pàgines, amb la seva biografia, i entre les 57 cançons repartides en 3 CD, quatre inèdites, "Trouble on the Waters", "Normandy Was Her Name" i "Reckless Talk " i " Goodnight Little Cathy ", cosa que no és novetat si tenim en compte que Guthrie va arribar a compondre més de 3000 cançons en la seva carrera. Però un dels majors al·licients que li trobo a aquesta col·lecció són els xous radiofònics que inclouen els primers enregistraments coneguts de Guthrie, "Skid Row Serenade" i "Them Big City Ways", ambdós mentre va treballar a l'emissora KFVD de Los Angeles, i el medley de 1940 en el programa Lead Belly de la WNYC

Una autèntica joia aquestes gravacions radiofòniques incloses en aquest Woody at 100, i encara que la seva música és arcaica i dura per l'escolta eventual, amb un fort so ambient i parques en instrumentació (guitarra, harmònica i veu ), em fa experimentar que significa no tenir por, reconforten i transmeten esperança, doncs la seva no és una veu desolada ni trista, al contrari, et posa la ma en l'esquena i et diu que has de tirar endavant amb la cara ben alta. Guthrie té la facultat de fer arribar cert aire de lleugeresa a la gravetat de la situació, que realment no la té, però així convida a tot aquell que escolta a donar la seva opinió i a no tenir por.

La por. el principal enemic per al canvi. És la por la principal baula de la cadena, la por inculcada des de petits, la por a perdre coses materials i que tan bé els ha vingut a uns pocs. La paraula revolució es palpa en l'ambient, però aquesta revolució només la podran materialitzar tots aquells que no tinguin por, com diu Guthrie "aquest és el teu món, encara que t'hagi colpejat i t'hagi tombat dotzenes de vegades" és temps de no tenir por. L'any del centenari és temps de deixar-se portar per l'esperit de Woody Guthrie.
Sigueu feliços i lluiteu


Vigilante Man

Have you seen that vigilante man?
Have you seen that vigilante man?
Have you seen that vigilante man?
I been hearin' his name all over the land.

Well, what is a vigilante man?
Tell me, what is a vigilante man?
Has he got a gun and a club in his hand?
Is that is a vigilante man?

Rainy night down in the engine house,
Sleepin' just as still as a mouse,
Man come along an' he chased us out in the rain.
Was that a vigilante man?

Stormy days we passed the time away,
Sleepin' in some good warm place.
Man come along an' we give him a little race.
Was that a vigilante man?

Preacher Casey was just a workin' man,
And he said, "Unite all you working men."
Killed him in the river some strange man.
Was that a vigilante man?

Oh, why does a vigilante man,
Why does a vigilante man
Carry that sawed-off shot-gun in his hand?
Would he shoot his brother and sister down?

I rambled 'round from town to town,
I rambled 'round from town to town,
And they herded us around like a wild herd of cattle.
Was that the vigilante men?

Have you seen that vigilante man?
Have you seen that vigilante man?
I've heard his name all over this land.

Lyrics: woodyguthrie.org

Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris