Novetats 2018

header ads

Bob Seger & The Silver Bullet Band - Against The Wind (1980)

Intro: "Against The Wind tracta d'intentar seguir endavant, mantenir el seny i la integritat al mateix temps." Timothy White, maig de 1980, Rolling Stone"
Des que vaig començar amb NO SÉ VIURE SENSE ROCK tenia pendent revisar aquest disc. Em llanço ara, així que entre en la meva màquina del temps particular per tornar a reviure aquell temps passat, del que no m'agrada caure en el tòpic de dir que "millor", però si especial, un temps que recordo com una vella instantània amb les cantonades doblegades i color sèpia, però ben guardada.
Possiblement si Against The Wind no hagués aconseguit el número 1 amb aquest LP suposo que mai hauria escoltat Bob Seger, cal tenir en compte que vaig descobrir aquest disc a finals dels 80, i la situació no era la mateixa, no es disposava de la xarxa, i arribava el que arribava. Funcionava el boca a boca, depenia bastant del teu entorn immediat, dels teus amics, de la botiga de discos que freqüentaves, de si havia aconseguit l'èxit a l'altra banda de l'Atlàntic, de si el pressupost et donava opció a arriscar davant el desconegut, tots aquests petits factors que en conjunt formaven l'experiència musical de cadascú i donaven forma a aquest instint del que a vegades parlem.


Fins llavors la cultura musical que havia rebut es contenia en recopilatoris d'Elvis Presley, The Everly Brothers i Roy Orbison, al costat de supervendes de l'època, Joshua Tree de U2, A Kind Of Magic de Queen, per descomptat els discs heretats del meu germà major també van jugar el seu paper important, Barón Rojo, Dire Straits, Lou Reed, Joaquín Sabina. No està malament per a un noi de gairebé 15 anys, signaria ja per que el meu fill comencés igual. Però era difícil descobrir un artista com Bob Seger a gairebé 10 anys després de la sortida de Against The Wind sense comptar amb els mitjans actuals. Em va passar una mica tot això que comptava ...

Un amic et parla de Bob Seger i dels seus rocanrols de llibre, uns dies després estava a la meva botiga de discos preferida, cosa ja excepcional tenint en compte que per a un noi de poble, arribar a la capital podia convertir-se en una autèntica aventura. La campaneta a la porta ja sonava a triomf i treia ferro a l'atenta mirada del dependent que no s'acabava de fiar del xaval de torn amb els seus "escolta noi, no treguis el disc". Recordo fixar-me en la portada sense llegir qui ho signava, recordo agafar el vinil entre les mans observant a una manada de cavalls salvatges corrent en llibertat, vaig deixar d'escoltar els sons del meu entorn, de la caixa registradora, de la música sonant al local , de les  queixes del dependent, absort amb la innocència i la curiositat de saber que contenia allò, ja sabeu la resta, semblant al primer amor, pessigolles a l'estómac, cara d'atontat i eufòria incontenible, el que sol anomenar un enamorament a primera vista, he d'estar una mica malalt, si conte els enamoraments a primera vista soferts amb vinils i els soferts amb noies, guanyen els vinils per golejada ja ja ja.

Mirant en la distància aquesta portada és la típica portada de vinil, no sé si m'explico, sona a vell esquerp dir: "com les d'abans", però és que és veritat, algunes vegades m'he passat una bona estona enganxat a la portada, intentant esbrinar la màgia d'aquesta làmina, té un toc de quadre clàssic de saló de casa, el que solien col·locar els nostres pares a dalt del sofà, fins i tot massa barroc per a un disc de rock, però a la vegada crida l'atenció al primer cop d'ull, és màgic. Un cop examinada aquesta portada grandiosa vaig llegir el nom, "Bob Seger" vaig pensar, "crec que és el que em va recomanar el meu col.lega", però el millor era l'afegitó que arrossegava: "The Silver Bullet Band, guau!", recordo quedar knoquejat amb el nom de la banda ... aquest nom no pot estar darrere de res dolent.

Semblava que tots els astres s'estaven alineant i ja no vaig deixar anar el vinil fins arribar a casa, vaig oblidar a més que havia anat a buscar el LP del grup del moment, el Appetite For Destruction, que per cert va caure mesos més tard.

Jo era un xaval en plena eclosió sexual i poc agraciat, maltractat per l'acnè ... és fàcil entendre que de primeres em refugiés en el que jo solia anomenar "roacanrols", i aquell disc tenia uns quants. No podia començar millor que amb aquell The Horitzontal Bop, per posar-se a saltar amb aquesta guitarra punxant, és més, la selecció natural en aquells dies feien saltar l'agulla buscant aquestes energies, com la rockera Her Strut dedicada a Jane Fonda, fet que va despertar certs recels entre els seus fans per les inclinacions polítiques de Fonda, encara que més aviat Seger buscava un sentit homenatge a la nova dona lluitadora que treia el cap a la nova dècada dels vuitanta, i Jane Fonda tenia molta d'empenta. Un altre ruacanrol era Long Twin Silver Line amb una interpretació vocal de Seger irreprotxable, per ser objecte d'estudi a la Universitat del Rock'n'Roll i amb The Muscle Shoals Rhythm Section traient fum als seus instruments a un nivell que poques bandes aconseguien, exceptuant als nois del carrer E que aquell mateix any van treure The River. I l'últim ruacanrol el Betty Lou's Gettin 'Out Tonight que com l'anterior em recorda barbaritats a la Creedence Clearwater Revival, encara que en aquesta ocasió la que rockeja és la Silver Bullet Band, magnífic.

Una de les primeres crítiques que va obtenir Against The Wind no va ser molt favorable, l'ara biògraf oficial d'Springsteen, Dave Marsh va publicar una ressenya al maig de 1980 a Rolling Stone en la qual acusava aquest Against The Wind com un retrocés en la carrera de Seger , afirmant que no només era el pitjor disc de la seva carrera, sinó a més era el més covard, ho considerava una traïció al que Seger havia aconseguit amb el seu anterior Night Moves que situava el seu rock'n'roll en primera línia. Anys després Marsh intentava esmenar aquesta mala llet disculpant-se i posant en molt bon lloc la següent The Distance (1982).

Potser Marsh tingués raó en una cosa, potser aquest toc pop-country que dominaven els Eagles estigués més latent en la major part del disc, temes com You'll Accomp'ny Em i Fire Lake eren el clar exemple, aquesta última amb tres dels components dels Eagles en els cors (Glenn Frey, Don Henley and Timothy B. Schmit), delicatessen. Però com tots sabeu el temps va posant les coses al seu lloc, i en aquest cas Against The Wind a traspassat amb excel·lent la barrera dels anys, si no digueu-me quants vendrien la seva ànima per cançons com No Man's Land, anys més tard va confessar Seger que així s'anava a titular el disc, una cançó per emmarcar i deixar a la vista de totes les noves generacions de cantautors del country alternatiu, així és com ha de sonar una acústica, boníssima, no em cansaré mai d'escoltar-la, va ser el primer tema que realment em va obrir la porta a aquest viatge amb Bob Seger, un viatge amb la Silver Bullet Band, la Muscle Shoals Rythm Section i també amb tots els cavalls de la portada, sí ... tots junts. Només un però minúscul, un zero per a la decisió de finalitzar la cançó com ho fa, amb aquesta guitarra cavalcant per les praderes del mig oest en el millor moment, estic segur que algun dia trauran una Legacy Edition o alguna cosa semblant amb set o vuit minuts de No Man's Land, aquest dia juro pujar-me a la teulada del meu edifici amb la guitarra a tota llet estil Beatles per celebrar-ho (algú s'apunta?).

Ho sento se'm van les mans en el teclat, ja no sóc jo qui escriu, més aviat és l'esperit d'aquest magnífic piano que introdueix Againts The Wind, de la qual no vols que mai s'acabi aquest fraseig final "let the cowboys ride", amb un hammond perfecte fent el seu paper de vent a la cara. Amb aquesta cançó definitivament em vaig rendir a aquesta manera d'equilibrar el soul i el rythm'n'blues tal com Van The Man domina, escolteu Fire Lake, Good For Me i Shinin 'Brightly ... que veu i que soul desprenen les seves interpretacions, encara avui dia em continua impressionant.

I aquí rau la grandesa d'aquest LP, que vaig anar creixent amb ell, no va ser una escolta puntual en una època determinada que recordo amb nostàlgia, sinó més aviat és un viatge a través del anys de la mà d'aquest disc que es va convertir en una mena de pedra roseta on poc a poc es reflectien aquells grups que anava descobrint d'èpoques pretèrites. És difícil d'explicar, però quan em vaig fer amb aquell disc de Bob Seger encara no coneixia a Springsteen en profunditat, només el Tunnel Of Love que va sortir en aquells anys, no tenia ni idea que havia darrere de la Muscle Shoals Rhythm Section, ni de qui eren Dr.John i Don Henley, tampoc coneixia a Van Morrison i el seu soul de 50 quirats, ni tan sols havia sentit parlar de John Fogerty i la Creedence Clearwater Revival, i per descomptat que tampoc de The Allman Brothers Band. I cal veure com amb els anys i progressivament m'he adonat de la gran grandesa d'aquest Against The Wind, capaç de contenir tota la saviesa dels artistes que he nomenat, és com l'últim cop de l'època daurada del rock clàssic, un mural a tot color a la capella sixtina dels 60 i els 70.

En març Bob Seger va començar una gira amb The Silver Bullet Band, de moment no he vist dates que l'acostin per Europa, llàstima. A la seva web pots escoltar en streaming una versió del Downtown Train de Tom Waits, escolteu, aquest home continua cantant com el primer dia, molts diran que es tracta d'un exercici autocomplaent, però per a mi iguala l'original de Waits, i això no és gens fàcil.

Downtown Train | web | Biografía y discografía

Against The Wind, subtitulada... i a correr:Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris