Novetats 2018

header ads

Danger Mouse and Sparklehorse presents Dark Night Of The Soul

Este treball és difícil d´explicar per molts motius.
El principal és la mort de Mark Linkous, líder de Sparklehorse (este any esta sent fatídic en quant a morts, primer Vic Chesnutt la nit de Nadal del 2009,  i el passat març Mark Linkous). Els detalls me´ls  guardo, podeu veure-ho per la xarxa.

El àlbum està a la venta amb un cd verge, sense la música, per disputes legals de Danger Mouse amb EMI que te els drets d´autor sobre alguns aspectes de l´obra, bloquejant-la i no veient la llum, un abús d´autoritat dels que ací en el nostre país estem prou acostumats a veure. Açò no és un problema per a gaudir-la, ja que milers de llocs de la xarxa el tenen per a descàrrega. Pense que aquesta vegada la descàrrega està totalment justificada, ells mateix ja et posen el cd verge, a més porten una etiqueta amb la següent inscripció: "Per raons legals, s'adjunta un CD-R no conté música. Fes-lo servir com vulguis."


David Lynch s´encarregà de fer el disseny de les fotos del llibret inspirades en la música, 100 pàgines en les que el director pretén explicar-nos amb imatges la temàtica de les cançons.

La llista de col·laboracions és llarga, junt al productor Danger Mouse, a Sparklehorse (liderat per Mark Linkous) i una varietat de reconeguts músics como Iggy Pop, Julian Casablancas (The Strokes) , Vic Chesnutt, Blank Francis (Pixies), Wayne Coyne (Flaming Lips), Jason Lytle (Grandaddy), James Mercer (The Shins), Nina Persson (The Cardigans), Suzanne Vega, Gruff Rhys (Super Furry Animals) i David Lynch.

La Nit Fosca de l´Ànima és una expressió amb origen als versos de San Joan de la Creu, en els que el místic relata una història que pot tindre dues besants, la religiosa i la eròtica. El seu poema narra el viatge de l'ànima de sa casa corporal a la seva unió amb Déu. El viatge es produeix durant la nit, el que representa les penúries i dificultats que l'ànima pateix per a   desentendre's del món i arribar a la llum de la unió amb el Creador. Hi ha diversos passos en aquesta nit, que es relacionen en estrofes successives. La idea principal del poema pot ser vist com la dolorosa experiència que les persones pateixen en el seu intent de créixer en maduresa espiritual i la unió amb Déu. El poema està dividit en dos llibres que reflecteixen les dues fases de la nit fosca. La primera és una purificació dels sentits. La segona i més intensa de les dues etapes és el de la purificació de l'esperit, que és el menys comú dels dos. Nit Fosca de l'Ànima descriu, a més, els deu passos en l'escala de l'amor místic. 

Fugint un poc de veure-ho només des del prisma cristià, tinc que afegir que aquestos versos de San Joan de la Creu tenen els seus paral·lelismes amb versos similars en el Budisme i l´Islam... I és que al final mires per on ho mirés, l ànima mai és exclusiva de ninguna religió, més be que és inherent a l´home.

He de dir que no sé segur si hi ha alguna relació amb l´obra audiovisual que ens ocupa, possiblement no en la seua totalitat, però si en el viatge dolorós en el que de vegades les nostres ànimes s´embarquen en la cerca d´allò que creguem que és la felicitat.

Fet aquest anàlisi i veient de quina ment surt, Mark Linkous, no hauria sigut difícil deduir el difícil moment que estava travessant este geni de la música. La llàstima és el desenllaç final... espere que Mark hagi aconseguit allò que anava buscant allí on es trobi. 
(Me l´imagine jugant al truc amb Vic Chesnutt de parella i als costats a Nick Drake amb Elliot Smith de adversaris, tots quatre buscaven el mateix, l´espassa i el bastó).

Ací el tracklisting amb les col·laboracions:
1. "Revenge" (featuring The Flaming Lips) – 4:52
2. "Just War" (featuring Gruff Rhys) – 3:44
3. "Jaykub" (featuring Jason Lytle) – 3:52
4. "Little Girl" (featuring Julian Casablancas) – 4:33
5. "Angel's Harp" (featuring Black Francis) – 2:57
6. "Pain" (featuring Iggy Pop) – 2:49
7. "Star Eyes (I Can't Catch It)" (featuring David Lynch) – 3:10
8. "Everytime I'm with You" (featuring Jason Lytle) – 3:09
9. "Insane Lullaby" (featuring James Mercer) – 3:12
10. "Daddy's Gone" (featuring Mark Linkous and Nina Persson) – 3:09
11. "The Man Who Played God" (featuring Suzanne Vega) – 3:09
12. "Grim Augury" (featuring Vic Chesnutt) – 2:32
13. "Dark Night of the Soul" (featuring David Lynch) – 4:38
Una gran tasca en la producció de Danger Mouse, amb el toc que fa a Sparklehorse inconfusibles.
En un acte sense precedents us passo l´enllaç de la descàrrega. 
bloquejada descàrrega | web
Quasi res

Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris