Novetats 2018

header ads

Wim Wenders - The Soul of a Man (2003)

Estava ahir fent un poc d´inventari a la meua videoteca i em vaig trobar amb aquest documental de l´any 2003. Un dvd que vaig trobar sorprenentment en la secció de saldo d´un establiment. Amb l ´estranyesa d´un preu tan baix i el reclam d´una portada en la que diu: Martin Scorsese presents The Blues junt a un títol tan suggerent com L´Ànima d´un Home i dirigit per Wim Wenders, no vaig dubtar en rascar-me la cartera i passar per caixa. I la veritat és que la intuïció de moment la conserve molt bé, ja que este film és excel lent des del minut 1 fins el final.

El documental és el primer d'una sèrie de set parts anomenat "The Blues", que presenta els films dirigits per Mike Figgis, Charles Burnett, Clint Eastwood, Marc Levin, Richard Pearce i Martin Scorsese (el qual produeix la sèrie) i va sortir en antena en la TV als EUA.

Està més que clar que no anem a poder gaudir de la sèrie en les nostres televisions. L´única manera de fer-se amb la sèrie potser sigui rascant-se les butxaques, inclús així serà difícil. Hi han varius formats, o bé el pack sencer dels 7 capítols, o bé individualment tal i com jo el vaig trobar

Abans de continuar vos faig un resum de la mateixa productora, que per cert ho explica molt bé:

A "The Soul Of a Man" el director Wim Wenders ha filmat la tensió existent en el blues entre el sagrat i el profà, explorant la música i la vida de tres dels seus artistes de blues preferits: Skip James, Blind Willie Johnson i JB Lenoir.

A meitat camí entre la narració i el pelegrinatge, el film ens compta la història de les seves vides i la seva música amb recreacions d´esdeveniments ocorreguts als anys 20 i 30, amb una mena de cinema mut, material d´arxiu difícil de trobar, i testimonis documentals actuals a més de versions de personatges contemporanis com Shemekia Copeland, Alvin Youngblood Hart, Garland Jeffreys, Chris Thomas King, Cassandra Wilson, Nick Cave, Los Lobos, Eagle Eye Cherry, Vernon Reid, James "Blood" Ulmer, Lou Reed, Bonnie Raitt, Marc Ribot, The Jon Spencer Blues Explosion, Lucinda Williams and T-Bone Burnett.

Wenders diu: "Estes cançons signifiquen molt per a mi. Vaig sentir que hi havia més veritat en elles que en qualsevol altre llibre que havia llegit sobre Amèrica, o en qualsevol pel lícula que havia vist mai. He tractat de descriure, més com un poema que com un "documental", el que em va commoure tant en les seves cançons i les veus.

"Wenders ha filmat el Blues en The Soul of a Man, un film documental amb un toc personal, amb melodies i lletres de cançons que van nàixer en la Depressió dels anys 30 al llarg del Mississipí.
La veu ronca de Blind Willie Johnson, que es guanyava la vida a les cantonades i va cantar la cançó del títol, va ser enviat a l'espai en el Voyager el 1977 com a part de la gravació de CD Els Sons de la Terra, que havien estat col locats a bord per a la posteritat i / o l'examen pels éssers extraterrestres. Amb la veu de Laurence Fishburne, la pel lícula narra la vida i els temps dels tres amb gravacions i material d'arxiu, així com escenes de ficció i covers de les seves cançons de músics contemporanis com Nick Cave, Lou Reed i Beck.

Com no hi havia imatges d'arxiu de Blind Willie Johnson i Skip James, Wenders utilitza actors per exercir les seves funcions, però filma les escenes amb una vella càmera de blanc negre dels anys 20 que li dóna realisme, més endavant utilitza la tecnologia digital per a adaptar la música les escenes. "Vaig haver de fer servir tècniques antigues però amb la nova tecnologia", va dir Wenders a Cannes. "Això hauria estat impossible en el passat."

A la pel.lícula, Wenders compta que va sentir per primera vegada el nom de JB Lenoir, quan John Mayall en els anys 1960 va cantar The Death of JB Lenoir, una cançó que va impactar a una generació en aquell moment. "Volia saber qui era esta persona", va dir Wenders, que va creuar els oceans per trobar informació sobre Lenoir. La música ha estat durant molt de temps una mare de la invenció cinematogràfica en la carrera de Wenders. El títol del seu debut el 1971 va ser Summer In The City, era un hit de Lovin' Spoonful i The Million Dollar Hotel va ser inspirat per Bono d'U2."
(SAPA-AFP)
Si vos interessa saber quines cançons aparèixen en el documental de qui són i qui les canta feu click en l´enllaç Crèdits de The Soul of a Man
Vos d´eixe un dels moments que més m´agraden, Lou Reed re-interpretant el See That My Grave Is Kept Clean de Lemon Jefferson i Furry Lewis... en dos parts Impressionant:


Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris