Novetats 2018

header ads

Ella Fitzgerald - Twelve Nights in Hollywood

Verve ha publicat “Twelve Nights in Hollywood”, un box set ordenat en 4cd d'Ella Fitzgerald cantant 76 cançons en el Crescendo, un petit club de jazz a Los Angeles, el 1961 i '62. Capten a Ella en els seus anys d'apogeu, i en plena forma: més relaxada i amb molt de swing, a través d'un espectre més ampli de ritmes i estats d'ànim. Richard Seidel, el productor de la caixa, va escoltar per primera vegada les cintes a principis del 2009 al llarg d'algunes copies de CD en brut, al seu cotxe.

"Em sentia una mica deprimit aquell dia", va recordar, "i com més l'escoltava, no podia deixar de començar a somriure. He treballat en dotzenes de projectes d'Ella al llarg dels anys, però hi havia alguna cosa diferent en aquesta - l'alegria rítmica que projecta, la improvisació sense fi i la inventiva que desenvolupa a la grabació".
No hi ha res estrany en aquestes declaracions, en quant a l´alegria d´Ella Fitzgerald, la dona irradiava alegria a gairebé totes les interpretacions que cantava. No obstant això, el nivell en aquestes sessions era molt més alt i gaudia de més profunditat.

Vos deixe amb una de les que més m´agraden d´Ella Fitzgerald

Ella Fitzgerald - Summertime
Cargado por madafonka2. - Explorar otros videos musicales.


Per què aquestes cintes es van quedar oblidades a la volta de gairebé mig segle - i el que va dur a posar-los en llibertat - és una història d'abandonament d'un productor, l'obsessió d'un detectiu de jazz i una sèrie de bones coincidències.

Norman Granz va prendre la inusual dinàmica de gravar cada concert d´aquelles nits. Però només a l'any següent, ell i Fitzgerald van gravar sis discos d'estudi, la majoria d'ells van ser amb grans orquestres, entre elles dos dels seus vuit discos de versions més promocionats, cadascun dedicat als standards d'un compositor americà reconegut. En aquest context, no és tan sorprenent que les cintes de Crescendo rebessin molt poca atenció. Ademés en aquells temps les grabacions que realitzava Norman Granz de Ella estaven centrades en els projectes de grans estudis.

Granz va agafar 12 pistes de les aproximadament 14 hores de material enregistrat en el Crescendo i els va editar eixe any com un LP anomenat "Ella in Hollywood". Però el disc no va anar bé, potser perquè sonava molt estrany. Entre les cançons, per raons desconegudes, algún tècnic avispat va empalmar forts aplaudiments que s'havien registrat en una gran sala de concerts, fent que tot l'àlbum semblara artificial. Hi ha que tindre en conter que el Crescendo tenia una capacitat de 200 seients.
Qualsevol siguin les raons que siguin, junt a les vendes escasses, els executius de The Verve deixaren les cintes del Crescendo en alguna prestatgeria, on van ser oblidades als propers 27 anys.

Després, el 1988, Phil Schaap, un estudiós del jazz molt conegut per les excavacions de tresors perduts dels arxius de l'estudi, va ser contractat per PolyGram (que havia comprat recentment Verve) per a compilar una discografia de tots els registres - emeses i no emeses - que Fitzgerald mai havia realitzat per a l'etiqueta.

Fotografia de Herman Leonard
Al principi de la tasca, el Sr Schaap va desenterrar un concert inèdit gravat al Teatre Sistina de Roma el 25 d'abril de 1958 al 40 aniversari de Fitzgerald . Va instar els executius de PolyGram a posar-los en llibertat. Quan ho van fer, com un àlbum anomenat "Ella a Roma," el 30è aniversari del concert, va pujar al No 1 en les llistes de jazz de Billboard. Stephen Holden, a The New York Times, el va qualificar com a "un tresor de tots els temps".
Va ser poc després d'aquest triomf que el Sr Schaap es va trobar amb les cintes del Club de Crescendo - no només les pistes que Granz havia triat per a "Ella a Hollywood", que portava ja molt de temps fora de circulació, sino totes les gravacions que foren oblidades gairebé tres dècades.
Cap al final de 2008, en una reunió amb el director general de Verve, Nate Herr, el Sr Seidel va proposar escoltar aquestes cintes de cara a posar-les en llibertat. Sabia que era una possibilitat remota. Estava a punt d'inaugurar-se la sèrie de The Verve Select, discs en caixa amb materials inèdits o esgotats. Potser aquestes cintes del Crescendo podrien posar a rodar la sèrie.
“Twelve Nights in Hollywood” no és un document complet. (Si ho fos, estaria integrada per més d'una dotzena de CD, no quatre.)

El blues mai va ser el punt fort de Fitzgerald, les gravacions en estudi demostraven que no era creible Ella cantant en un to trist. Però en aquestes gravacions, canta diverses cançons de blues, en particular "Sant Louis Blues ", i, encara que ningú la podria confondre amb Billie Holiday, realitza unes interpretacions magistrals.
Quan canta scat, Ella va molt més solta, més ràpida, més sincopada, més harmònicament complexa del que és habitual, sona com un sol de trompeta bebop realment bona. Quan canta una balada, porta la melodia més enllà, amb més inventiva.

Herman Leonard, el gran fotògraf, va prendre una foto de Duke Ellington assegut en una taula de primera fila en un petit club nocturn de Nova York, encisat mirant a Fitzgerald mentre cantava. Més que en cap altre àlbum, en "Dotze Nits a Hollywood" ens donem una idea del per què Ellington estava somrient.

Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris