Novetats 2018

header ads

Galeria de brètols. "Son of Rogues Gallery Pirate Ballads, Sea Songs & Chanteys" (2013)

A principis d'any va sortir la segona entrega de "Son of Rogues Gallery Pirate Ballads ...", amb el mar i les seves històries com a denominador comú, cançons de pirates i bergants diversos.
Aquest grapat de cançons en format recopilació em fa somriure, hi ha que veure l'evolució assolida pels pirates amb l'entrada de la nova era industrial i les noves lleis de comerç, neo-lliberals per a més senyes.

Ara els pirates ja no porten espases, ni han de patir setmanes en alta mar per a furtar un grapat de monedes d'or, ara els pirates duen corbata i esperen a la seva següent víctima asseguts darrere d'una taula d'oficina, l'entabanen i el fan caminar pel taulell cap a l'oceà ple de taurons, i sense que se n'adone.

Val que la idea que ens ha quedat dels antics pirates és molt romàntica, potser que res a veure amb la realitat, al menys aquestes cançons fan conservar aquest halo de germanor etílica i malenconiós record de terra ferma, i encara que es tracta d'un sub-producte d'una sèrie de pel·lícules per a més glòria de la producció a doll de crispetes de blat de moro, és un gran compilat en el seu conjunt, per les cançons i pels artistes que hi intervenen.

A més a molts els van que ni pintat les cicatrius, els garfis, les pates de pal ... Shane McGowan, Iggy Pop, Nick Cave, Dr John, Marianne Faithfull, Frank Zappa, Tom Waits amb Keith Richards... també tenim a Robyn Hitchcock, Michael Stipe, Patti Smith, Richard Thompson...

Kiz ja porta en alta mar segles

No sé si històricament es pot fer una associació tan clara de cançons de pirates, de ser cert, si que es pot deduir que en les tavernes portuàries, xarxa social d'aquelles èpoques, es trobaven el millor de cada casa intercanviant tonades típiques dels seus llocs de procedència, una mena de barreja de folk poc perfilat, cançons dedicades al mar, junt a les anomenades en la música irlandesa com drinking songs, idònies per alçar la pinta i lluir pegat a l'ull, com una mena de catàleg estès de la tradicional "The Wild Rover".

Hi ha bones cançons, i tot i la diversitat d'artistes i estils, surt a línia de flotació certa unitat molt divertida i que et fa gaudir del folk més antic, reinventat amb gràcia per la majoria de participants. Aquí sota us deixo els discos perquè els doneu un tast ràpid.

El més gran de tots, el sr. Shane McGowan

Aquestos dos no es queden enrere, Tom Waits i Keith Richards

Disc 1 en Youtube | Disc 2 en Youtube

la reina pirata Patti Smith

Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris