Novetats 2018

header ads

Leonard Cohen - Songs from the road (2010)

El 15 juliol 2010 el nou disc de Leonard Cohen, "Songs from the road", ja estava preparat. Una selecció de dotze cançons gravades arreu del món, en sales, auditoris, festivals i estadis. Des de Tel Aviv fins Londres, per tota Europa i els EU, fins i tot al seu natal Canadà. Cohen va celebrar el seu 40 aniversari de l'edició del seu primer disc el passat 2007, un any després ingressava al Rock and Roll Hall of Fame, i després va anunciar per a felicitat del seus fans la seva primera gira després de quinze anys. Va tocar en els escenaris més prestigiosos i bells de gairebé tots els racons del globus, fascinant i encisant les audiències amb presentacions que van ser aclamades com de les millors de la seva carrera. Songs from the road no només és un homenatge a l'art consumat de Cohen com a concertista, és també un homenatge a la seva popularitat a tot el món persistent en aquest moment en la seva carrera.



El programa de 12 cançons gravades en alta definició i en so surround 5.1 es publicarà en quatre paquets diferents: El DVD + CD, en Blu-ray (de debò!!!... algú utilitza el Blu-Ray???), en Vinil i en CD. Tots quatre estaran disponibles a les botigues a partir del 13 de setembre a través de Columbia / Legacy, una divisió de Sony Music Entertainment Com extra addicional, el DVD i el Blu-ray inclouen 20-minuts darrere de l'escenari i una entrevista amb els membres individuals de la banda. Les entrevistes van ser realitzades per la filla de Leonard, Lorca Cohen. Els conjunts també disposen de dos tipus diferents d'anotacions. les notes escrites per Leon Wieseltier, editor literari de The New Republic i les de l'Ed Sanders que va exercir com a productor de la gravació de so i edició, i com a productor i director de la gravació i edició de vídeo. "Vaig estar allà durant tots els assajos", diu. "Jo vaig estar a totes les proves de so. Jo vaig estar present en cada show."Este tio li ix prou rentable a Cohen...

Les cançons sense edat de Leonard Cohen atrauen un públic fidel, nous i antics, penjant als seus concerts el famós cartell de "Sold Out". La gira 2008 ha venut més de 700.000 entrades només, a través de 84 espectacles a tot el món. Songs from the road representa cada dècada de la seva vida des de la dècada de 1960 ("Suzanne" del seu debut el 1967, Songs of Leonard Cohen; "Bird on the Wire" i la seva interpretació de "The Partisan", ambdues del seu segon àlbum, del 1969 Songs from a Room) fins als treballs més enllà del 2000 (""That Don't Make it Junk" de Ten New Songs de l'any 2001).
A més, Songs from the road revisita els grans èxits de la dècada de 1970 ("Famous Blue Raincoat" i "Avalanche", ambdues de 1971 Songs Of Love and Hate, "Chelsea Hotel" de New Skin For the Old Ceremony del 1974, i "Lover, Lover, Lover" de les gravacions del Field Commander del 1979), la dècada de 1980 ("Hallelujah" i "Heart With No Companion" de 1984, de Various Positions) - i la dècada de 1990 ("Waiting for the Miracle" i "Closing Time" del The Future del 1992)

"Al llarg del show", diu Wieseltier en el seu assaig, "mai va quedar quina gratitud era més gran, la de Cohen o la de l'audiència. Ell semblava trobar a les germanes de la caritat en cada parada, a les qui immortalitzaria en una de les seves cançons clàssiques més tendres... Els auditoris s'emocionaven amb les seves cançons immortals i on fora que anara tothom cantava l'Hallelujah" conclou Leon Wieseltier,
No puc evitar recordar a Jeff Buckley quan nomene l'Hallelujah de Cohen, una de les pèrdues més significatives que ha patit el rock en tota la seva història, possiblement de les poques ocasions en les que una versió ha superat l'original, aquesta versió m'aborrona totes i cadascuna de les vegades que l'escolte. Una unió que potser poques vegades tornarem a gaudir, la de un gran compositor, Cohen, i un intèrpret excepcional, Buckley. Podeu jutjar-ho vosaltres mateix.
(Atenció al segon 0:41, qui no s'aborrone quan colpeja la seva guitarra... és que no és humà)


















Una cançó digna d'anal·lisi i que després de moltes escoltades i de donar-li voltes a la lletra per a fugir de qualsevol interpretació religiosa, he arribat a la conclusió més evident. I és que este Cohen és un geni, parla d'una relació d'amor i dels finals tràgics que solen tindre, el protagonista no pot evitar caure en la temptació, i a més ho confessa a la seva dona, el drama està servit. Utilitza un paral·lelisme amb la història de l'engany que el Rei David va fer a la seva esposa i el malany que li va ocasionar,clama al cel cridant Aleluia a Deu, de vegades amb passió, altres amb desesperació, i altres suplicant perdó... tenia potser alguna altra opció?.

La lletra Alelulia:

He sentit a dir que hi havia un acord secret
que tocava David i que agradava el Senyor
però a tu no t'importa res realment la música oi?
Era una cosa com això:
la quarta, la cinquena,
la cadència menor, la major ascendent
el rei confós i frustrat component Aleluia

La teva fe era forta però necessitaves ser provat
La vas veure banyant-se a la teulada
La seva bellesa i la llum de la lluna et van derrotar
Ella et va encadenar
a una cadira de cuina
Va trencar el teu tron, et va tallar els cabells
i dels teus llavis va arrancar l'Aleluia

Tu dius que vaig prendre el seu Nom en va
quan ni tan sols conec el Nom
però si ho vaig fer, bé, realment què seria això per a tu?
Hi ha una flamarada de llum
en totes i cadascuna de les paraules
No importa quina sentís
l'Aleluia sant o el trencat

Ho vaig fer el millor que vaig poder que no era molt
No vaig poder sentir així que vaig intentar tocar
He dit la veritat. No vaig venir a enganyar
i fins i tot encara que
tot fos malament
romandria davant del Senyor de la Cançó
sense res en la meva llengua llevat l'Aleluia

La llista de cançons és idèntica per a DVD, CD, Blu-ray, i el vinil LP:
1. Lover, Lover, Lover (Ramat Gan Stadium, Tel Aviv, Israel, September 24, 2009)
2. Bird On the Wire (Clyde Auditorium, Glasgow, Scotland, November 6, 2008)
3. Chelsea Hotel (Royal Albert Hall, London, England, November 17, 2008)
4. Heart With No Companion (Oberhausen King Pilsener Arena, Oberhausen, Germany, November 2, 2008)
5. That Don't Make it Junk (O2 Arena, London, England, November 13, 2008)
6. Waiting for the Miracle (HP Pavilion, San Jose, California, November 13, 2009)
7. Avalanche (Gothenburg Scandinavium, Gothenburg, Sweden, October 12, 2008)
8. Suzanne (MENA Arena, Manchester, England, November 30, 2008)
9. The Partisan (Hartwall Arena, Helsinki, Finland, October 10, 2008)
10. Famous Blue Raincoat (O2 Arena, London, England, November 13, 2008)
11. Hallelujah (Coachella Music Festival, Indio, California, April 17, 2009)
12. Closing Time (John Labatt Centre, London, Ontario, May 24, 2009)

I ara si, l'original, l'última versió de Cohen en directe en Helsinki

Publica un comentari a l'entrada

2 Comentaris

  1. He tingut la immensa sort de poder veure Leonard Cohen en directe dues vegades (l'any 1993 i l'última gira) i se'm fa difícil d'expressar fins on arriba la meva admiració per aquest músic i poeta. Les més de tres hores que va ser a l'escenari i la seva actitud foren inoblidables.
    Sembla que Hallelujah s'ha establert com la cançó més versionada d'en Cohen, seguida de Suzanne, suposo. Jo em quedo amb Sisters of Mercy.
    Salut!

    ResponElimina
  2. Increíble como es capaz de hacerte temblar la voz de este hombre...

    ResponElimina